Mag je vakantie nemen voor je verhuis?

Het is niet altijd vanzelfsprekend om een verhuis in een weekend te plannen. Zo moet je onder andere rekening houden met de planning van de verhuisfirma en de agenda’s van behulpzame vrienden en familie. Ook de datum waarop je de woning ten laatste moet verlaten en de dag waarop je de sleutels van je nieuwe stek krijgt, bepalen wanneer je kan verhuizen.

Verhuizen op een werkdag is soms onvermijdelijk, maar hoe regel je dat dan met je werkgever? Heb je bijvoorbeeld recht op een verlofdag? Wij zochten het voor je uit.

Een vrouw die haar verhuis zo regelt dat ze verlof kan nemen.

Verhuizen als klein verlet?

In België zijn er verschillende gebeurtenissen die je arbeidsovereenkomst enkele dagen kunnen schorsen. Je krijgt dan een extra vrije dag en behoudt je loon. Zulke verlofdagen worden ‘klein verlet’ genoemd. Enkele gebeurtenissen die je hier automatisch recht op geven zijn een communie, huwelijk of overlijden. Helaas behoort verhuizen niet standaard tot dit lijstje.

Enkele sectoren hebben de lijst voor klein verlet echter uitgebreid. Ook de werkgever kan gunstige voorwaarden toegevoegd hebben aan het contract. Zo zou het kunnen dat jij wel recht hebt op een vrije dag voor een verhuis. Ga daarom zeker de CAO, of collectieve arbeidsovereenkomst, en je specifiek arbeidsreglement na. Bekijk je CAO op werk.belgie.be of check de overeenkomst bij je werkgever.

Lees ook “Verhuis je met jonge kinderen? Lees dan zeker deze tips!

Verlof om dwingende reden?

Verhuizen valt niet onder afwezigheid omwille van een dwingende reden. Hierop kan je enkel terugvallen bij onvoorziene omstandigheden zoals een brand- of stormschade aan je woning.

Lees ook “Waar vind je gratis verhuisdozen?

Legale verlofdagen: wettelijke feestdagen

Iedereen heeft elk jaar recht op 10 wettelijke feestdagen. Op zulke dagen word je betaald en moet je niet gaan werken. Feestdagen zoals 1 mei kan je dus gebruiken als een extra dag om spullen in te pakken voor de verhuis. Feestdagen zijn daarentegen minder geschikt voor de grote verhuisdag. Als de verhuisfirma zich dan al beschikbaar stelt, kan het prijskaartje namelijk een stuk zwaarder zijn.

Wanneer je toch op een feestdag hebt gewerkt, kan je die verlofdag ter compensatie op een andere dag inhalen. Dat is dan natuurlijk een ideale verlofdag voor de verhuis.

Lees ook “Je adreswijziging doorgeven? Dit is alles wat je moet weten

Legale verlofdagen: vakantiedagen

Natuurlijk heeft iedereen ook recht op officiële verlofdagen. Het wettelijk minimum is 20 vakantiedagen voor iemand die gedurende een heel jaar 5 dagen per week heeft gewerkt. Daar worden bovendien soms extralegale vakantiedagen aan toegevoegd. Zo hebben anciënniteit en de specifieke overeenkomst van het bedrijf ook een invloed op het aantal vakantiedagen.

Lees ook “Zo beperk je jouw verhuiskosten

Verlof zonder wedde

Heb je geen verlofdagen meer over? Vraag dan aan je werkgever of je een dag verlof zonder wedde kan aanvragen.

In elk geval is het steeds belangrijk dat je de verhuis ruim op voorhand plant. Zo weet je hoeveel vakantiedagen je nodig hebt en kan je de verhuishuisplanning met je werkgever afstemmen.

Lees ook “Zo verhuis jij zonder stress